Gezonde school

OBS de Springbok is een gezonde school en daar zijn wij trots op.

Wij zijn dit omdat wij (ruim) aan de landelijke eisen op het gebied van bewegen, gezond eten, maar ook van hygiëne en sociaal emotionele ontwikkeling voldoen. Wat wij doen en waarom wij dit zo belangrijk vinden leggen wij hier nog eens goed uit.

Bewegen op de Springbok

Bewegen is enorm belangrijk voor kinderen.

Dat wij de sportiefste school van Nederland (beste sport-actieve beleid) zijn heeft natuurlijk een belangrijke reden:

Door bewegen wordt een stof in het lichaam vrijgemaakt waarmee leerlingen meer energie hebben en vrolijker zijn. Daarnaast worden er door actief te leren verbindingen gemaakt in de hersenen. Bewegen maakt ons slimmer!

De leerlingen krijgen 2 of 3 keer gymnastiek (bewegingsonderwijs) van een van onze vakleerkrachten: Ryne Feliciana (wol) en Jeroen Sprinkhuizen (pret).

Ons extra lestijd-programma is heel actief met onder anderen aandacht voor fietsen, gym of een specifieke sport en sociaal-emotionele vorming met de visie: “Speelgedrag” van Erik Boot (op aanvraag in te zien).

Buitenspelen wordt tussen de middag door specialisten geregeld. Het plein krijgt een goede indeling waar leerlingen in kleine groepjes met hulp van medeleerlingen (“helden”) en de specialisten kunnen bewegen. Ook hier werken wij actief volgens de visie van “Speelgedrag”.

Daarnaast hebben wij natuurlijk ook actieve groepsleerkrachten die tussen het harde werken door de leerlingen weer activeren met “energizers” en andere bewegende lesvormen, zodat er op een veel hoger niveau gewerkt kan worden (prof. Erik Scherder en meerdere recente onderzoeken bewijzen dit succes).

Na schooltijd bieden wij mogelijkheden voor het extra bewegen zoals sporten van verenigingen uit de buurt, sporten die leerlingen niet zo vaak beoefenen. Verenigingen waar wij mee samenwerken zijn:

Wij hebben na school een gezondheidsactiviteit die gegeven wordt door een beweegspecialist, een voedingsspecialist en een psychologische specialist.

Een belangrijk doel van de Springbok is om meer leerlingen ook na schooltijd actief te laten zijn en een gezonde leefstijl te hebben. Daarom zijn wij nu ook begonnen met ouders de mogelijkheid te bieden op school te sporten onder begeleiding van de sportdocenten. Deze sportdocenten geven hun kinderen ook les.

Gezond eten op de Springbok

Een goed ontbijt

Een goed ontbijt is enorm belangrijk. Het zorgt ervoor dat je de dag goed kunt beginnen. Wij verwachten van ouders dat zij onze leerlingen, voordat zij naar school gaan, goed hebben laten ontbijten. Een voorbeeld van een goed ontbijt voor kinderen:
*Een glas sinaasappelsap, yoghurt met fruit en een stuk ontbijtkoek of
*Een beker halfvolle melk, een bruine boterham en een stuk fruit.

Hersenen gaan na het wakker worden pas goed werken nadat er is gegeten en gedronken. https://www.scientias.nl/dagelijks-ontbijt-jonge-kinderen-draagt-bij-aan-hoger-iq/

Wij doen ook mee aan het nationale schoolontbijt en ontbijten een aantal keer in het jaar op school om te laten zien hoe belangrijk dit is.

Lunch

Leerlingen van OBS de Springbok blijven de hele dag op school. Het is daarom enorm belangrijk dat u zorgt voor goed eten en drinken als tussendoortje en voor de lunch.

Voor het tussendoortje doen wij mee aan EU-Schoolfruit- en groenteprogramma:

20 weken lang krijgt uw kind 3x per week fruit of groente aangeboden op school. De andere 2 dagen geeft u dit (het gehele jaar) mee.

U geeft daarnaast eten en drinken voor de lunch mee. Het is handig om deze lunch in een broodtrommel mee te geven. Een voorbeeld van een goede lunch:|
*2 bruine boterhammen met kaas/worst en een pakje halfvolle melk.

Daarnaast is water het beste drinken voor kinderen. Een flesje water extra meegeven per dag is daarom zeker aan te raden!

Thuis

Komt uw kind thuis dan is het erg leuk om nog even na te praten met een kopje thee of een glas limonade en iets lekkers er bij. Denk hierbij aan een handje dropjes of een lekker speculaaskoekje/biscuitje.

Het zou goed zijn als uw kind(eren) daarna nog even buiten gaat spelen of gaat sporten bij een sportvereniging.

Traktaties

Als uw kind jarig is zou het enorm leuk zijn als u een traktatie meegeeft. U begrijpt dat er meer kinderen gedurende het jaar jarig zijn en dat dit niet overdreven moet zijn. Denkt u, wanneer u van de traktatie iets bijzonders wilt maken, eens aan het versieren van een mandarijn of aan een kleinigheidje als een stuiterbal.

Gezonde traktaties worden beloond met een mooie foto in de gang!

Kijkt u eens op de website: www.gezondeschool.nl/